Adviesraad

Op Traumanet bieden we toegankelijke informatie aan rondom het thema trauma. We laten ons adviseren door een diverse groep van deskundigen op het gebied van trauma en herstel.

Adviseurs

Geert Smid

Geert Smid

Bijzonder hoogleraar 'Psychotrauma, verlies en rouw na rampen en geweld'

Geert Smid is psychiater, plaatsvervangend opleider en bijzonder hoogleraar psychotrauma, verlies en rouw bij ARQ Centrum'45/ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en Universiteit voor Humanistiek. Als clinicus werkt hij sinds 2003 met traumapatiënten. In 2011 promoveerde hij op het proefschrift Deconstructing Delayed Posttraumatic Stress Disorder. In 2013 startte hij de Dagbehandelig Traumatische Rouw bij ARQ Centrum’45 voor nabestaanden van traumatisch verlies en overlevenden van trauma, voornamelijk vluchtelingen. In samenwerking met andere experts ontwikkelde hij verschillende klinische interventies en hulpmiddelen voor diagnostiek en behandeling van traumatische rouw, zoals de Traumatic Grief Inventory-Self Report Plus (TGI-SR+), het Bereavement and Grief-Cultural Formulation Interview ( BG-CFI), en Brief Eclectic Psychotherapy for Traumatic Grief (BEP-TG) of Traumatic Grief Focused Cognitive-Behavioral Therapy (TGF-CBT). Hij heeft meer dan 70 artikelen gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en boeken over de prevalentie, diagnose en behandeling van PTSS en traumatische rouw, stressgevoeligheid en zorgaanbod. Hij is associate editor voor World Cultural Psychiatry Research Review en was gastredacteur voor Frontiers in Psychiatry en European Journal of Psychotraumatology. Zijn huidige onderzoek naar PTSS en traumatische rouw richt zich op betekenisgeving na verlies en epidemiologische en culturele aspecten, diagnose, preventie en behandeling.
Christel Kraaij

Christel Kraaij

Klinisch psycholoog en mede-oprichter Centrum voor Transitie

Christel Kraaij is klinisch psycholoog en sinds 2008 werkzaam bij verschillende specialistische centra gericht op de gevolgen van vroegkinderlijk trauma. Ze is initiatiefneemster en mede-oprichter van Centrum voor Transitie, voor trauma-sensitieve behandeling, begeleiding en ontwikkeling (december 2021). Ze geeft sinds 2015 les aan de Rinogroep over de behandeling van ernstige dissociatieve stoornissen en wordt regelmatig benaderd met consultvragen van zowel behandelaren als cliënten. Ze heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van dissociatieve stoornissen en daarbinnen in de gevolgen van georganiseerd misbruik. Ze publiceert en is actief op LinkedIn met als doel bij te dragen aan meer bewustwording en tegen stigmatisering. Deze doelen streeft ze ook na door zich te verbinden als adviseur bij TraumaNet.
Martijne Rensen

Martijne Rensen

Directeur CELEVT, sociale wetenschapper

Martijne Rensen is sociale wetenschapper, oprichter en directeur van CELEVT/ Trauma Academie. Zij richt zich onder meer op de verdere ontwikkeling van de Multidisciplinaire Traumabehandeling (MIT), het verspreiden van GGZ-kennis en is sinds 2020 de drijvende kracht van We Speak Art. Zij richtte in 2016 het LCVT op waaraan dertien Top Referente Traumacentra (TRTC) bij GGZ-instellingen verbonden waren. Zij was jarenlang werkzaam als interim-manager in de non-profit sector, gespecialiseerd in crisismanagement, psychodynamica en organisatieverandering.
Pim Scholte

Pim Scholte

Psychiater en onderzoeker, oprichter Laguna Collective

Pim Scholte is psychiater en wetenschapper met expertise op het gebied van trauma-gerelateerde en psychosociale problematiek van en rond asielzoekers/vluchtelingen, slachtoffers van seksuele uitbuiting en populaties in (post-)conflictgebieden. Kenmerkend voor zijn werk is het ontwikkelen en wetenschappelijk evalueren van innovatieve behandelmethoden met een gecombineerd individuele en contextgerichte benadering. Hij heeft ruime internationale werkervaring in supervisie, training en wetenschappelijk onderzoek in lage-inkomenslanden en humanitaire crisisgebieden, promoveerde op het onderwerp ‘mental health in war-affected populations’, en heeft vele publicaties op zijn naam. Hij gaf leiding aan behandelprogramma’s in het AMC en bij ARQ en is oprichter en voorzitter van Laguna Collective, een platform-organisatie waarbinnen internationale experts kennis en vaardigheden op het gebied van humanitaire psychosociale hulpverlening ontwikkelen en overdragen.
Anne van den Ouwelant

Anne van den Ouwelant

Oprichter Trauma Company & Trauma International, psychotrauma-therapeut

Anne is internationaal trauma-deskundige, vaktherapeut beeldend, cultureel antropoloog en TRE-provider. Sinds 2010 geeft zij trainingen traumasensitieve ondersteuning vanuit Trauma International. Zij traint lokale hulpverleners die in oorlogs- en (post)conflictgebieden met getraumatiseerde kinderen, jongeren en volwassenen werken. Van de Yezidi vluchtelingenkampen in Irak tot de gewelddadige sloppenwijken van Brazilië. Maar ook in Palestina, Bosnië & Herzegovina, Duitsland en Griekenland.

Trauma Company is in 2018 opgericht door Herman Nugteren en Anne van den Ouwelant. Zij kennen elkaar vanuit internationale projecten op het gebied van psychosociale ondersteuning. Hun missie om een verschil te maken in de wereld richt zich nu ook op Nederland. Trauma Company wil zo veel mogelijk praktische trauma-kennis verspreiden in Nederland. Hoe meer inzicht er is in trauma, hoe beter getraumatiseerde mensen begrepen, begeleid en behandeld worden. Anne zet zich dan ook graag in als adviseur bij TraumaNet, om ook vanuit dit platform praktische en heldere kennis over trauma te verspreiden.

ybe casteleyn

Ybe Casteleyn

Psychotraumatoloog, auteur 'Sterker worden waar het pijn doet'

Met meer dan 15 jaar ervaring als trauma-expert draag ik ontelbare verhalen van mensen in nood bij me. Veel therapiesessies, interventies, oefeningen en uitkomsten – goede en minder geslaagde – zijn in mijn geheugen gegrift. Over mijn vakgebied schreef ik een boek, Sterker worden waar het pijn doet, waarin deze verhalen zijn verwerkt.

Ik heb in veel verschillende contexten gewerkt, met diverse soorten van trauma’s: mensen die door hun verleden achterna gejaagd worden, overlevenden van kindermisbruik, vluchtelingen en asielzoekers, slachtoffers van ongelukken en misdaden, de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Brussel.

Tegenwoordig verzorg ik trauma- en slachtofferhulpopleidingen: aan mijn collega-hulpverleners, van vroedvrouwen tot psychologen, van spoeddienstmedewerkers tot HR-managers en directies van NGO’s en bedrijven.

Ik studeerde af in moraalwetenschappen, volgde de 4-jarige opleiding integratieve psychotherapie, ben opgeleid als familiemediator, gespecialiseerd in opstellingen en psychotraumatologie. Ik ben gastdocent aan de post-graduate opleiding psychotraumatologie aan de VUB (Vrije Universiteit Brussel); oud-lid van de Raad van Bestuur van het BIP (Belgisch Instituut voor Psychotraumatologie), erkend supervisant, lid van de ESTSS (European Society for Traumatic Stress Studies) en ik heb een ECP accreditatie (European Certificate Psychotherapy).

irene van de giessen

Irene van de Giessen

Oprichter en adviseur van Stichting HerstelTalent

Irene is oprichter en adviseur van stichting Hersteltalent. Een stichting die uitblinkt in het inzetten van ervaringsdeskundigheid bij herstelprocessen en het opleiden van mensen tot ervaringsdeskundige.
Daarnaast is Irene ook betrokken als:
-Lid Raad van Toezicht GGZ InGeest
-Docent PAO Post HBO Leergang Ervaringsdeskundigheid en Veerkracht
-Medewerker CCE
anneke vinke

Anneke Vinke

Psycholoog en sensorimotor therapeut

Wil je helpen om Traumanet te realiseren?

Steun Traumanet

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?

Ontvang de nieuwsbrief